11 Haziran 2014 Çarşamba

Bilançonun Biçimsel Yapısı

Tek düzen muhasebe sistemine göre hesaplar sınıflara ve gruplara ayrılmıştır. Daha önce söylediğimiz gibi varlıklar ve kaynaklar olmak üzere bir çok değerimiz vardır. Ve bunlarla ilgili bir çok hesap vardır.


Varlıklar sınıf itibariyle ikiye ayrılmıştır. Bunlar Dönen Varlıklar ve Duran Varlıklar sınıfıdır. Kaynaklar da üç sınıfa ayrılmıştır. Bunlar Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar, Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar ve Özkaynaklar 'dır.

Bu durumda iki tane varlık, üç tane kaynak sınıfı olmak üzere 5 sınıf vardır. Bu sınıfların içinde gruplar vardır. Bu grupların içinde hesaplar yer alır. Dönen Varlıklar ve Duran Varlıklar sınıflarında bulunan hesapların sınıflandırılmasında likidite durumuna göre sıralama yapılmıştır. Yani en başta en likit olan Kasa Hesabı vardır. Daha sonra sırasıyla en çabuk nakte çevrilebilecek hesaplar sıralanmıştır. Duran Varlıklar sınıfı ise Dönen Varlıklar sınıfı gibi hemen paraya çevrilemeyecek, paraya çevrilmesi zaman alacak varlıkların bulunduğu hesapların olduğu sınıftır. Yabancı Kaynaklar ise öğrendiğimiz gibi Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar ve Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar olarak ve en son da Özkaynaklar olarak üç sınıftır. Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar sınıfının içinde bulunan borç hesapları vadesi en fazla 1 yıl olan hesapların bulunduğu sınıftır. Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar sınıfında ise vadesi 1 yıldan daha uzun olan kaynak hesapları bulunur. Vadesi 1 yılın altına inen Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar hesaplarında izlenen borçlar, ilgili Kısa Vadeli Yabancı Kaynak hesaplarına aktarılır. Özkaynaklar ise sermaye azaltımı ya da  tasfiye haricinde miktarı düşürülemez ya da kapatılamaz.

Hesaplar işletmenin faaliyetleri sonucu ortaya çıkan işlemlerde kullanılacak hesaplardır. Bu hesapları ayrıntılı olarak ilerideki yazılarımızda örneklerin yardımıyla işleyeceğiz ve nasıl çalıştığını daha iyi anlayacağız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder